Bombay Sapphire Distillery Glasshouses

Laverstoke Mill – Nr. Whitchurch, Hampshire (UK) - 2014

Distillery and client entertainment area of Bombay Sapphire in Laverstoke. Two glasshouses have been designed by Heatherwick studio for the new distillery and visitors centre of Bombay Sapphire in Laverstoke. The Glass houses structures are freestanding and sitting in the water.

The large glass structure will accommodate a Mediterranean greenhouse. It has approximately 9 m diameter and is 15 m tall above its foundation. The smaller glass structure will accommodate a tropical greenhouse and it has a diameter of approximately 9 m and a maximum height of 11 m above its foundation.

The glass surface of each house is an extruded circular pleated form. From the base it extends vertically upwards, then it bends and narrows towards the adjacent building. As it narrows, the circular pleated form transforms into a rectangular shape. The original freeform glass geometry was approximated with a series of cylindrical panels. The majority of the glass surface features a structural glass assembly, the glass panels are connected to longitude stainless steel rails along the fold lines by a series of local connectors.

Bellapart wins with this project the Outstanding façade Innovation 2015 of international awards for façade engineering excellence.

  • ClientBombay Spirit Company Limited
  • Architect Heatherwick studio
  • Engineer Arup
  • Project Manager Meller
  • Category Steel & Glass Structures
  • Download Newsletter

Related Projects

X

We use cookies to give you the best possible service. By using the website, you agree to our use. More information here