Un terra de vidre a la torre Eiffel

Blog Single

LA VANGUARDIA 8/10/2014 - ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

Atracció del buit, per a ‘selfies’ amb profunditat, a 57 metres d’altura. “Hem canviat el primer pis de la torre Eiffel... Us atreviu a una experiència vertiginosa?” Aquesta invitació és el tuit d’@Anne_Hidalgo, alcaldessa de París, propietària del 60% del monument de pagament més freqüentat del món.Hidalgo va tuitejar en diferents idiomes i amb una foto de la transparència –un terra de vidre, d’1,85 metres d’amplada, a 57 del terra, perquè el turista faci una visita vertiginosa– que va inaugurar dilluns.

La dama de ferro, com es coneix la torre parisenca, les seves potes ben plantades sobre mitja hectàrea, vol esborrar el seu annus horribilis, aquell 2012 marcat per ascensors fora de combat i un descens dels visitants a només sis milions de curiosos.

Ja el 2013 va ser millor amb els 73 milions d’euros a taquilla, per a tranquil·litat dels 300 treballadors. I d’Éric Spitz, director de la SETE (societat d’explotació de la torre), guia orgullós de la renovació del primer pis, que a més del terra vidrat inclou falsos quioscos de bouquinistes, amb llibres que expliquen la història de la torre, acompanyada d’un film que es projecta sobre tres parets. Spitz espera recuperar el rècord del 2011, amb els set milions de bitllets –un màxim: la torre no admet més de 5.000 persones alhora– i “crear el reflex d’una aturada al primer pis”. Vertigen, lliçó d’història i records. Per trencar el costum de les víctimes del gen babèlic que volen assolir el cim –estret: suporta 400 persones– i l’emoció de ser a 276 metres del terra. Amb prou feines un tres per cent dels visitants s’aturava al primer pis, paradoxalment l’espai més ampli. D’aquí la inversió de trenta milions d’euros en reformes. I el desafiament, de l’arquitecte Alain Moatti, de treballar –des del maig del 2012– sense tancar la torre i inventar aquest exclusiu vidre de només 32 mil·límetres de gruix, “reforçat per dos films ultraresistents” del terra transparent. Moatti va accentuar el sadisme amb la inclinació vers el buit de la paret vidrada. Amb els menys de dos metres de gruix del terra en té prou perquè cada turista jugui a ser l’home o la dona aranya. El vertigen atraurà parisencs? Només un 15% dels visitants anuals de l’Anciana Dama són francesos. D’entre els quals, els parisencs són els menys nombrosos. “La torre forma part del seu paisatge –diu Jean-François Martins, responsable de turisme a l’Ajuntament– però no és un objectiu de visita”.


Dos anys de feina i 30 milions d’euros per renovar el primer pis, el menys visitat

Teilen